UITGELICHT

Tere babyhuidje

De huid van een baby heeft vlak na de geboorte nog geen volledige structuur, omdat de beschermende zuurmantel nog niet helemaal is volgroeid. Invloeden van buitenaf, zoals zon, kou en warm water, kunnen het gevoelige babyhuidje irriteren. Maar ook bacteriën, infecties en schimmels kunnen het huidje aantasten. Voorbeelden van een geïrriteerd huidje zijn droogte, schraalheid en/of roodheid. Het is belangrijk de huid van een baby te beschermen. Adviseer een milde verzorging. Er zijn verschillende producten in het zelfzorgschap aanwezig.

Slapeloosheid

De slaap kan in drie fasen worden ingedeeld: de lichte slaap wanneer je net in slaap valt, de diepe slaap en de droomslaap. In deze laatste fase maken de ogen snelle bewegingen, deze fase wordt daarom ook wel REM-slaap genoemd, Rapid Eye Movements. De diepe slaap en de droomslaap zorgen ervoor dat iemand zich uitgerust voelt. Tijdens een goede slaap wisselen de drie fasen zich telkens vier of vijf keer in dezelfde volgorde af. Elke cyclus duurt zo’n anderhalf uur. Iemand die uren wakker ligt of te vroeg in de ochtend wakker wordt én daar overdag last van ondervindt, heeft last van slapeloosheid. Bespreek duidelijk met je klant welke signalen zorgen voor een slechte slaap en stem daar je advies op af.

Zit een luchtje aan

Voeten, die een penetrante, onaangename geur verspreiden noem je zweetvoeten. Op je voeten komen veel zweetkliertjes voor. Zweetvocht zelf is geurloos en de nare voetengeur ontstaat pas als het in contact komt met bacteriën die op je voeten leven. Deze bacteriën gedijen goed in een vochtige omgeving. Meestal ontstaan de klachten in de puberteit en kunnen daarna nog jaren aanhouden. Om de geurtjes te verdrijven, kun je een voetdeodorant of -poeder adviseren. Het werkt verkoelend, verfrissend en biedt bescherming tegen nieuwe geurontwikkeling. Als het probleem aanhoudt, kun je het beste je klant doorverwijzen naar de huisarts. Een goede hygiëne is belangrijk: was je voeten twee keer per dag, droog ze daarna goed af en trek schone, katoenen sokken aan.

Wondverzorging

Blaren door stijlvolle, maar helaas tussen de tenen schurende sandalen, een schaafwond na een valpartij of een splinter in het voetje van een kind, klein vakantieleed ligt altijd op de loer. Ook is het risico op ontstekingen van wondjes tijdens de vakantie groter, omdat de hygiëne in het buitenland anders kan zijn en omdat in warm weer wondjes sneller ontsteken. Daarom is het goed om de juiste wondverzorgingsproducten in een EHBO-set mee te nemen. Een EHBO-set bestaat uit verschillende producten. Vraag de klant naar wat voor soort wondverzorging ze op zoek zijn en geef daarbij het juiste advies.